¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Kålrabbi
Kategorier:
Recept med kålrabbi:
På andra språk:
Kålrabbi
Ämne |
Mängd
|
Vitamin A |
0,250,25 % av RDI 2 retinolekvivalenter
|
Vitamin B6 |
0,10714285710,107 % av RDI 0,15 mg
|
Vitamin B12 |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin C |
82,666664682,667 % av RDI 62 mg
|
Vitamin D |
00 % av RDI 0 µg
|
Vitamin E |
2,22222222222,222 % av RDI 0,2 mg
|
Folat |
6,46,4 % av RDI 20 µg
|
Fosfor |
7,6666666827,667 % av RDI 46 mg
|
Jod |
|
Järn |
4,08163265324,082 % av RDI 0,4 mg
|
Kalcium |
33 % av RDI 24 mg
|
Kalium |
10,606060510,606 % av RDI 350 mg
|
Magnesium |
6,0317460236,032 % av RDI 19 mg
|
Niacin |
2,52,5 % av RDI 0,4 mg
|
Riboflavin |
1,428571428581,429 % av RDI 0,02 mg
|
Selen |
1,1111111111,111 % av RDI 0,5 µg
|
Tiamin |
4,166666666654,167 % av RDI 0,05 mg
|
Zink |
3,753,75 % av RDI 0,3 mg
|
Kålrabbi, eller knutkål[1], är en kålsort vars rotknöl äts, precis som kålroten, som den ibland blandas samman med (de kan båda vara lila-färgade i skalet). Den är mild och sötaktig i smaken. Stora kålrabbi blir träiga, så man bör välja de minsta exemplaren.
Kålrabbi kan ätas både tillagad och som råkost.
Notera att ordet ”kålrabi” på norska, och möjligen även dialektalt i Sverige, används om kålrot. På norska kallas kålrabbi ”knutekål”.
Miljöpåverkan
Kålrabbi växer på friland över nästan hela Nordeuropa, och är ett mycket bra miljöval under säsong.
Länkar
- ↑ Svensk kulturväxtdatabas